Kinesiska muren

2 april: Vart är Kina på väg?

Herbert Felixinstitutet och Historielärarnas Förening bjuder in till en gemensam kompetensutvecklingsdag i Eslöv. Temat är Kina och kunniga kinakännare gästar Eslöv för att föreläsa om Kina. Under senare år har vi i Sverige hört och sett på nyheter och kunnat få ta del av ett Kina som har vaknat upp som stormakt.  Med denna kompetensutvecklingsdag hoppas vi kunna bjuda på såväl historiska perspektiv som hur Kinas historia påverkar landets relationer till omvärlden. Andra perspektiv  kommer också att beaktas exempelvis befolkningspolitiken.

Pris: Endast 300 kronor. Sparbanksstiftelsen Finn har möjliggjort det låga priset. För medlemmar i Herbert Felixinstitutet eller i Historielärarnas förening är det gratis. Passa på att bli medlem i Herbert Felixinstitutet eller i Historielärarnas Förening och kom gratis till fortbildningsdagen.

 

Schema:

09:00-09:30 Fika och registrering

09:30-09:45 Inledning

09:45:-10:35 Ola Wong  ”Kinas vägar från Opiumkrig till supermakt”

10:40-11:30 Ingemar Ottosson ”Från S.t Aluoben till Nya Sidenvägen. Kina och Väst genom tiderna”

11:30-12:45 Lunch

12:45- 13:35 Lisa Eklund ” För få kvinnor? Nära relationer och familjebildning i det könsskeva Kina.”

13:40- 14:30 Börje Ljunggren ”Vart är Xis Kina på väg?”

14:30- 15:00 Frågestund

 

Föreläsare:

Ola Wong är en författare, Kinakännare och en prisbelönt journalist. Wong skriver för Svenska Dagbladet med flera tidningar.

Lisa Eklund är filosofie doktor och arbetar vid Sociologiska institutionen i Lund med fokus på socialpolitik, familj, befolknings- och genusfrågor.

Börje Ljunggren är fil.dr., och författare till böckerna “Kina – vår tids drama”,  “Den kinesiska drömmen – utmaningar för Kina och världen” samt den senaste boken “Den kinesiska utmaningen – Xi, makten och utmaningarna” som utkom 2017. Han var svensk ambassadör i Kina 2002-2006

Ingemar Ottosson är docent vid Högskolan Kristianstad. Han forskar om Sveriges och Västeuropas kontakter med Östasien genom tiderna.

 

Anmälan:

Datum: 2/4

Pris: 300 kronor (gratis för medlemmar i Historielärarnas Förening eller Herbert Felixinstitutet)

Ort: Eslöv

Lokal: Medborgarhuset i Eslöv

Senast anmälan: 25/3