Per T Ohlsson

Seminarium 22 februari: Året som förändrade Sverige

Seminarium med Per T Ohlsson, 22 februari

1918 var ett tumultartad år både för Sverige och övriga världen. Första världskriget rasade, Ryssland var nedsänkt i revolutionärt kaos, Finland slets sönder av inbördeskrig och ett avspärrat Sverige befann sig på gränsen till hungersnöd.

Förra året släppte Per T Ohlsson boken 1918: året då Sverige blev Sverige på Albert Bonniers förlag. I Dagens Nyheter beskrevs boken som ”folkbildning av bästa märke”. Månad för månad går Per T Ohlsson igenom vad som hände under det där skälvande året då Sverige som vi känner det formades.

Boken handlar inte minst om den allmänna rösträtten som Sveriges riksdag klubbade i december 1918. Beslutet krönte en lång kamp för demokrati, men var också en eftergift för att slippa folklig resning och en fruktad revolution.

Per T Ohlsson, flerfaldigt prisbelönad journalist och författare, skriver uppskattade krönikor i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Han har tidigare varit USA-korrespondent och politisk chefredaktör. Han utsågs 2017 till hedersdoktor vid Lunds universitet. Hans bok om Herbert Felix, “Konservkungen”, blev startskottet för Herbert Felix-intstitutet.

Foto: Nille Leander

Tid och plats:
17.30- 19.00 på Medborgarhuset i Eslöv, Södergatan 29
Pris:
50 kronor, studerande och medlemmar har fri entré. (Vi tar Swish)

Anmäl dig här