Herbert Felix – konservkungen som förändrade svenska matvanor

Den 4 september 1938, mindre än ett år innan andra världskrigets utbrott, kom Herbert Felix till Sverige. Herbert Felix växte upp i en österrikisk-judisk familj i Znojmo (tyska Znaim) i dåvarande Tjeckoslovakien, och bestämde sig för att fly när nazisterna intog landet. Ett år tidigare hade han gift sig med svenskan Kerstin Cruickshank och tillsammans slog de sig ner i skånska Eslöv.

I Znojmo drev familjen Felix sedan generationer tillbaka en framgångsrik konservfabrik, Lööw & Felix, berömd för sina goda Znaimer Gurken. Verksamheten startades av Moritz Felix år 1868, och hade gått i arv från far till son. Tanken var att Felix Herbert en dag skulle ärva fabriken och han skolades tidigt in i verksamheten.

I Eslöv fanns AB P Håkanssons ättiksfabrik. Här började Herbert Felix arbeta 1939 och i en reklambroschyr från 1945 kan vi läsa om mötet: ”Felix och AB P Håkansson funno genast varandra. Han kunde konsten att lägga in gurkor – bolaget framställde den yppersta ättika han någonsin använt.” Succén var ett faktum. Under varumärket Felix lanserades klassiker som Boston- och smörgåsgurka, samt den ikoniska tomatketchupen i röd plastflaska.

Herbert Felix deltog aktivt i andra världskriget som officerare i de exiltjeckiska trupperna och stred på de allierades sida. Han var stationerad i Storbritannien innan han deltog i kriget i Frankrike och kom senare, via de amerikanska styrkorna, till Tjeckoslovakien där han fick kunskap om sin familjs grymma öde. Under krigsåren hade han gjort allt han kunnat för att rädda sina föräldrar och sin bror undan förintelsen, men i krigets slutskede fördes de till Auschwitz och dödades. Efter kriget återvände Herbert Felix till Eslöv där han fortsatte utveckla sitt företag.

1961 sålde Herbert Felix 80% av sitt bolag till Sockerbolaget och lämnade sin anställning som VD. Tillsammans med sin dåvarande hustru Maj flyttade han till Schweiz och började arbeta för FAO, FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation, i Rom där han fick en framträdande roll.

Vill du veta mer om Herbert Felix?
I Konservkungen skildrar Sydsvenska Dagbladets f d politiska redaktör Per T Ohlsson affärsmannen Herbert Felix liv och gärning – en spännande berättelse om en färgstark personlighet och ett Europa i förvandling. Boken kom ut år 2006 och blev snabbt en succé. Herbert Felixinstitutet startades samma år på initiativ av författaren och under ledning av Cecilia Lind. 

Du kan även läs mer om Herbert Felix här.

Källor:

  • Konservkungen Herbert Felix – ett flyktingöde i 1900-talets Europa av Per T Ohlsson
  • Felix 1939 – 1984 En livsmedelsindustri under olika ägare av Jan Kruse