Man måste lära sig perfekt svenska för att lyckas.

Redan som tonåring visste Vicky Sjöberg att hon ville arbeta med skapande och mode. Hon förstod att det inte fanns några genvägar till framgång, men var beredd att satsa hårt. Och det lönade sig – idag driver Vicky salongen Emesuell i Malmö och har många kändisar på kundlistan.

Djärvt rosafärgade stolar, 50-talsinspirerade detaljer i trä och signerade affischer med nöjda kändiskunder som Alcazar och Basshunter – när du tar klivet in på Emesuell slås du av den lilla salongens speciella atmosfär. Vicky Sjöberg startade skönhetssalongen 1998 och idag lockar hon med allt från hårförlängning och styling till hudvård och nagelbyggnad.

Till Sverige utan vinterkläder
Vicky Sjöberg var sjutton år gammal när hon, tillsammans med sin mamma och bror, flydde från Ungern till Sverige. Året var 1980 och vid den här tiden blev avhoppare landsförvisade i fem år. Återvände man till Ungern kunde man räkna med att fängslas. Vickys mamma hade träffat en svensk man och flyttlasset gick till Nybro i Småland. Det var höst, Vicky hade inte mycket packning med sig och i resväskan fanns mest tunna sommarkläder. Eftersom hela familjen tvingades leva på styvpappans lön var det ganska knapert. Den första hösten och vintern frös Vicky. Hon blev erbjuden en vinterjacka av en välgörenhetsorganisation, men tackade nej. Modeinstinkten var stark redan då: hellre en snygg sommarjacka än en ful vinterjacka.

Hård språkträning
Det var svårt att ta sig fram i det nya landet utan att kunna språket, och Vicky bestämde sig för att lära sig prata perfekt svenska. I Ungern hade hon gått en naturvetenskaplig utbildning, men här i Sverige sökte hon in på samhällsvetenskaplig linje. De första två åren var tuffa – Vicky fick slå upp nästan varje ord och gjorde långa listor med glosor som hon övade på.
– Det ungerska språket är väldigt olikt det svenska så det var inte enkelt, säger Vicky. Den lilla stödundervisning jag och min bror fick var långt ifrån tillräcklig.

Efter ett kort tag flyttade familjen till Borås, och sedan vidare till Malmö. 1984 var Vicky klar med gymnasiet och hennes mamma övertalade henne att läsa till hemspråkslärare på högskolan.

– Jag var egentligen inte intresserad och efter ett kort tag slutade jag. Lärarna på utbildningen blev besvikna – de tyckte att jag var bäst i klassen och hade svårt att förstå mitt beslut, men jag följde min egen vilja.

Tillbaka till Ungern
Vicky utbildade sig till hudterapeut och arbetade med makeup i några år, innan hon bestämde sig för att återvända till Ungern. Hon hade träffat en ungersk man, och tillbaka i hemlandet drev hon upp en ny verksamhet. Vickys utbildning och erfarenhet lockade en stor kundkrets och uppdragen var många.
– Jag stylade ofta olika kändisar inför tidningsreportage och jag arbetade även med tävlingen Miss Hungary, säger Vicky. Tyvärr fungerade det inte lika bra i mitt privatliv. Mannen jag levde med fick alkoholproblem och vårt förhållande blev destruktivt. Jag bestämde mig för att lämna Ungern en andra gång.

Vicky reste tillbaka till Sverige tillsammans med sin son som var tre månader gammal. Inte heller den här gången fick hon med sig något, varken kläder, saker eller pengar.

Svenska glosor på salongen
– Jag fick börja om från noll igen. Men motgångar är inte bara negativt, man lär sig alltid något av dem. De kunskaper Vicky tillägnat sig genom åren har resulterat i Emesuell – en välbesökt  skönhetssalong i centrala Malmö.
– Idag erbjuder en vi rad olika tjänster: hårstyling, hårförlängning, fettreducering, hudvård, naglar… Jag är noga med att bevaka olika trender för att kunna erbjuda mina kunder det senaste. Genom åren har Vicky anställt många kvinnor med invandrarbakgrund, och just nu arbetar en persisk kvinna på salongen.
– När det inte är så mycket folk här tränar vi glosor tillsammans, säger Vicky. Där är min åsikt tydlig: man måste lära sig svenska om man bor i Sverige, annars kan man lika gärna åka hem igen.